Sorrettu itsetunto...

07.12.2022

itsetunto on iso haaste elämässäni, se hallitsee arkea joka päivä. On päiviä kun, ei halua peiliin katsoa tai ei vain pysty. Oma vartalo ahistaa ja kuvottaa on hyvä valita isoja vaatteita päälle, apua jos pahimpina kausina tulee kutsu juhliin ja näet kuinka epävarmuus paistaa valokuviin asti. Kun on hyvä itsetunto tai kun voi sisältä hyvin se näkyy ulospäin. itse näen omista silmistä aina, että nyt ei ole kaikki taas hyvin. kun itsetunto on alhaalla, ei halua mennä mielellään yleisille paikoille, kaupassa käyntikin on joskus tuskaa. Mistä huono itsetunto tulee, on varmasti monen koetun asian tulos. KUN SINUA VERTAILLAAN MUIHIN NAISIIN TAI KEHOTETAAN MONESSA ASIASSA OLEMAAN JA KÄYTTÄYTYMÄÄN KUN JOKU TOINEN NAINEN. SE SAA TUNTEMAAN, ETTÄ MINÄ EN RIITÄ Sellaisena, KUN MINÄ OLEN. 

Kun monesti olet kuullut sinua sorrettavan 

Ne muistot eivät ikinä häviä, saatat saada vahvempia kokemuksia ja hyvia kokemuksia tilalle jotta selviät muistojen kanssa. 

Olen se perheen ruma ankanpoikanen sanoi setä monesti, kun olin pieni. Olen perheen mustalammas, koska olin niiden mielestä niin erinnäköinen kuin muut sisarukset olivat. olen se oppilas, josta ei ikinä tule mitään sanoi opettaja monesti koulussa.  ei tollaista panis sokeekaan, sanoi eräs mies häämatkalla. Etkö sä tee mitään? etkö sä osaa tehdä mitään? sä et osaa edes siivota, sä et osaa edes nukuttaa lasta. sä oot ihan sairas ja tyhmä susta ei tule ikinä mitään. Niin paljon huonoja sanoja, jotka juoksee mielessäni..

Se miten selviän sanojen kanssa, ne tulee usein tilanteissa mieleen joka päivä. ne sortaa mieltä, mutta aina kun ne tulee mieleen käännän kuullun puheen HYVÄKSI MIELESSÄNI, TAI PARHAANI YRITÄN KÄÄNTÄÄ. Kehun ITSEÄNI hyväksi ja sinä osaat! Yritän saada hyviä kokemuksia elämään, ne kumoaa negatiivisiä kokemuksia. 

Se mistä saan yleensä voimaa on onnistuneet työkeikat tai onnistuneet hetket lasten kanssa.  

En ole ihan paska kuitenkaan

Kun avieron jälkeen laihduin, sain paljon huomiota ulkona ollessa vaikka en sitä hakenut, jostain syystä liika huomio ahdisti ja se on ahdistanut ennenkin, kun laihdun saan likaa huomiota ja se ahdistaa. Olen koittanut itse keksiä syytä tälle reaktiolle, miksi se ahdistaa ja miksi, jos joku kehuu niin vaikeroiden otan kehut vastaan.

tiedän että eräs vanhempi mies, kun olin nuori, varmaan joku 11 vuotias hän yritti houkutella minua sänkyyn kanssaan. usein vanhanloiset miehet pikku kylä baarissa kävivät kopeloimaan ja läpsivät takapuolelle. en tiedä/muista onko sattunut  jotain enemmän seksuaalista vai onko riittänyt tämä huomio saamaan minut pelkäämään hoikkana olemista, kun on lihavampi olen helpommin huomaamaton.. vai johtuuko se siitä, jos olen hyvässä kunnossa niin voin paremmin sisältä päin ja näin ihmiset lähestyvät helpommin ja kehuvat, se saa minut ahdistumaan. Olen kuitenkin kohtelias ja en ahdistu heille.. muistan heidät hyvin, jotka ovat elämäni aikana minua haukkuneet! ne sanat, ne jää ikuisesti mieleen. 


joka kerta kun siivoan kotia, muistuu mieleen kuinka olen kuullut minulle sanottavan, että et osaa siivota. Minut pakotettiin monesti iltaisin, kun olin menossa nukkumaan laittamaan pyykit kaappeihin ja tekemään monta muuta asiaa iltaisin. olen itse aamuvirkku ja tykkään hoitaa asiat aamuisin. olen kuitenkin itse oppinut olemaan tyytyväinen siihen mitä teen, paniikin omainen siivoaminen on jäänyt minuun, siivoan ja ylisuoritan muitakin asioita, että ei ole valittamisen varaa.


Elämän aikana saanut kuulla paljon, kuinka paska ja tyhmä olen. ne sanat jättää jälkensä ja ovat läsnä arjessa. Muistan kun menin ylä-asteelle ja jouduin heti kiusatuksi, se tuntui pahalta. Aika pian sain kuitenkin kavereita ja kiusaajat lähtivät ylä-asteelta seuraavana vuonna. kiusatuksi tulemisen pelko jäi, mutta olen oppinut vetäytymään ja olemaan hiljaa, että en joudu naurun alaiseksi. Olen pienestä asti ollut sivusta seuraaja "seinä ruusu" niin  kuin tätini sanoi.

Minulle on useasti sanottu, kunpa olisin kuin sinä yhtä vahva ja itsetietoinen. Ilo tietää, että tuska mikä on mukanani EI NÄY ULOSPÄIN.

menneisyys ei ole lopettanut minua elämästä se on vain hidastanut suunnitelmien toteuttamisessa.

Eron jälkeen Kuulin usealta ihan suoraan sanoivat, "sinähän olet tosi mukava"  "en halua edes tietää miksi en olisi mukava, mitä minusta on puhuttu kylillä". Vihaan mustamaalaamista ja ennakkoluuloja. Elämä on vain minustakin tehnyt ennakkoluuloisen ja epävarman, haluisin olla yhtä avoin mieleltä kun 23 vuotiaana olin.

Kun olin iloinen tai minulla meni hyvin, jollain tavalla se on aina sorrettu. ajattelin että moni mies ei kestä jos nainen pärjää itsenäisesti tai onnistuu. luulisi että iloinen vaimo olisi mukavampi kuin surullinen vaimo. Kun sain ylennyksen työpaikkassa " se varmaan arvottiin" sanoi ex, Kiitos vittu kannustuksesta!

Kun oli valmistujaiseni, yksi oli niin räkä kännissä siellä kuin vain voi olla, häpesin niin paljon. onneksi moni tiesi hänen olevan heikko alkoholille, mutta kyllä minua hävetti. 

Monet muutkin juhlat meni hänen kännisekoilua katsoessa, kannoin useasti hänet baarista olalla ulos. en tiedä millä voimalla, mutta andrealiini virtasi niin paljon että en tuntenut kuin vihaa elämän tilannetta kohtaan. 

Viimeinen tavaroiden haku, sain tarkan ajan kauan saan olla tai minulle käy huonosti. siskoni oli mukanani ja me vain pakkasimme minkä ehdimme. älytön paniikki päällä, koti ei tuntunut enää miltään ajatuskin siitä saa oksennuksen kurkkuu. silloin soitin poliisille, että en uskalla mennä hakemaan hän sanoi, että ota joku mukaan ja soita jos ongelmia.  se että minulle on laitettu, aika rajoja uhkauksen saattelemana.  vaikuttaa nykypäivääni, joku sanoo  "äkkiä nyt sitten" niin paniikki alkaa iskeä päälle. 

kerran olin lasten ja siskon lasten kanssa pilkillä ja en muista enää mistä ex oli vihainen, mutta hänen sukulainen soitti  "lähde äkkiä kotoa se on tulossa hakkaamaan sinut!" 

kaira ja pilkit jäi jäälle, kun juoksin lapsien ja koirien kanssa autoon ja ajoin isosiskoni luokse kylälle. En muista miten tilanne raukesi tai miten saimme sovinnon tehtyä, mutta varmaan humalan mentyä ohi, olen saanut mennä kotia. muistan kun olimme pienessä autossa kolmen koiran  ja neljän lapsen kanssa, ajoin lumimyrskyssä pikkutietä pitkin. 

Elämään kuuluu monenlaisia pelkotiloja, mutta niiden hallitseminen voi joskus olla haastavaa. Päivät jolloin haluaa olla vain yksin menemättä edes kauppaan. kasata itseestään vahvempaa ihmistä ja kerätä hyviä energioita, jotta jaksat arkiset asiat ja tulevat ihmis kohtaamiset. Epävarmuus ja huono itsetunto saa minut monesti vetäytymään ja jäämään juhlista pois.